BÀsta bÀltesstolen 2024

NÀr man Äker bil med sina barn Àr det viktigt att de sitter sÄ sÀkert och bekvÀmt som möjligt. Hur det ska gÄ till bestÀms av hur stort ditt barn Àr, och nÀr de har vuxit ur babyskyddet och den bakÄtvÀnda bilbarnstolen Àr det dags att införskaffa en bÀltesstol.

Men vilken ska man dÄ köpa, och hur vet jag att jag köper den bÀsta bÀltesstolen för just mitt barn? Och hur lÀnge har man en bÀltesstol?

I denna artikel ska vi göra en liten recension av bÀltesstolar, reda ut vad man bör tÀnka pÄ innan man köper en. Vi ska ocksÄ avgöra vilken som Àr den bÀsta bÀltesstolen som vi sÀtter överst i vÄr bÀst i test topplista!

Sidan innehÄller reklamlÀnkar

Topplistan

maxi-cosi
Rank 1 BĂ€st i Test

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect BĂ€ltesstol

betyg
(5/5)
Pris
1349 kr
Angiven vikt
15-36 kg
Denna bÀltesstol frÄn Maxi-Cosi har det mesta en bra stol ska ha. Den Àr utsedd till vinnare bland flertalet testare och anvÀndare. Speciellt bÀlteshaksystemet uppskattas dÄ det kan vara ett litet elÀnde att fÄ bÀltet pÄ rÀtt plats. LÀtt att flytta mellan bilar oxÄ. En testvinnare i vÄra ögon
baltesstol-besafe-ixi-flexi
Rank 2

BeSafe iZi Flex Fix i-Size BĂ€ltesstol

betyg
(5/5)
Pris
3329 kr
Angiven lÀngd
100-150 cm
En premiumprodukt frÄn BeSafe som borgar för högsta kvalitet. Vikten pÄ 7 kg Àr i princip det enda som för vissa kan vara negativt. Annars har den all sÀkerhet och funktion som bÀltesstolar ska ha och lite till. Extra avancerat sidokollisionsskydd. Finns i flera fÀrgstÀllningar.
britax bÀltesstol av bra modell
Rank 3

Britax Römer Kid fix 15-36 kg

betyg
(4/5)
Pris
699 kr
Angiven vikt
15-36 kg
En lÀttare modell av bÀltesstolar frÄn Britax. Denna modell har vi sjÀlva anvÀnt i familjen. Vi hade sjÀlva en Maxi-Cosi och sedan har far och morförÀldrar haft en varsin stol av denna modell. Uppskattats mycket att den Àr lÀtt och att enkel att ta in och ur. NÀr barnen vÀxer ur denna sÄ kan man oxÄ ta av ryggstödet och fÄr dÄ en bÀlteskudde pÄ köpet.
safety-1st-baltesstol
Rank 4

Safety 1st BĂ€ltesstol Road Safe

betyg
(3/5)
Pris
495 kr
Angiven vikt
15-36 kg
En billig modell frÄn Safety 1st. Enklast möjliga stol, kÀnns mest som att den Àr bra som en extra stol som kan flyttas runt lite vid tillfÀlliga behov.
bÀsta bÀltesstolen

Vad Àr en bÀltesstol?

Ja vad Àr dÄ en bÀltesstol? Jo det Àr en typ av stol som Àr anpassad för att ett barn ska kunna Äka framÄtvÀnt i bilen pÄ ett sÀkert sÀtt. Det behöver inte monteras fast i bilen, men om ens bil och bÀltesstol har ISOFIX-fÀsten kan man med fördel göra det.

Det finns ocksÄ bÀlteskuddar man kan köpa till sitt barn, men skillnaden mot bÀltesstolar Àr att bÀlteskudden inte har nÄgot inbyggt ryggstöd och stöd för huvudet. Fördelen med bÀltesstolen Àr att barnet fÄr hjÀlp att hÄlla sig i rÀtt position och inte riskerar att luta Ät sidorna nÀr bilen svÀnger.

En annan sak som Àr bÀttre med bÀltesstol Àr att bilbÀltet hÄlls i rÀtt position jÀmfört med en bÀlteskudde. Om barnet somnar i en bÀltesstol blir det ocksÄ mer bekvÀmt Àn om det satt pÄ en bÀlteskudde, och som vi alla vet sÄ Àr det ju rÀtt vanligt att barnen somnar vid lÀngre bilresor.

NÀr behöver mitt barn en bÀltesstol?

Man menar att ett barn inte ska ha en bÀltesstol förrÀn barnet Àr tidigast fyra Är. Det finns ett sÀtt att kontrollera nÀr det Àr dags att göra bytet frÄn bakÄtvÀnd bilbarnstol till bÀltesstol:

NÀr toppen av barnets öron nÄr den högsta punkten pÄ huvudskyddet Àr det dags att byta till bÀltesstol, för dÄ Àr den urvuxen.

BÀltesstolen Àr den skyddsutrustning i bilen som ditt barn kommer anvÀnda lÀngst tid, frÄn som sagt ungefÀr fyra Ärs Älder upp till tolv Ärs Älder.

NÀr man inser hur lÀnge en bÀltesstol ska anvÀndas sÄ inser man ocksÄ hur viktigt det Àr att man verkligen köper den bÀsta för just sitt barn. Det Àr viktigt att barnet fÄr en sÄ bekvÀm resa som möjligt och Àn mer viktigt att du som förÀlder kÀnner dig trygg med sÀkerheten!

Hur lÀnge ska mitt barn sitta i en bÀltesstol?

Det Àr sÄklart olika beroende pÄ hur stor ditt barn Àr för sin Älder, men man rekommenderar verkligen att barnet ska sitta i bÀltesstol upp till tio eller tolv Är. Det Àr sÀkrare för barnet att sitta i en bÀltesstol Àven om barnet Àr lite större, sÄ ta det sÀkra före det osÀkra hÀr!

Alla barn som Àr under 135 cm lÄnga ska enligt lag i Sverige anvÀnda nÄgon typ av skydd i bilen, men ibland kan det alltsÄ lÀmpligt lÀngre. Det handlar om ditt barn och vilken bil du har.

Det rekommenderas att barnet sitter i en bÀltesstol sÄ lÀnge det bara gÄr. Det Àr sÀkrast för ditt barn, Àven om barnet har passerat grÀnsen för nÀr det Àr lagligt att Äka utan. Hur lagen för det hÀr ser ut Àr olika för olika lÀnder!

lagom stor bÀltesstol

Hur vet jag vilken bÀltesstol som Àr bÀst för mitt barn?

Det finns framförallt tre faktorer att ha i Ätanke nÀr man ska vÀlja den bÀsta bÀltesstolen för sitt barn. Det Àr:

  • Komfort.
  • SĂ€kerhet.
  • Design/utseende/funktioner.

De tvÄ första Àr sÄklart de viktigaste, men Àven design kan vara viktigt för vissa. NÀr det gÀller komfort Àr det bÀsta att Äka ut och testa med sitt barn. PÄ det viset kan barnet sÀga till om hur det kÀnns att sitta i bÀltesstolen och man kan vara hyfsat sÀker pÄ att bilresorna blir bekvÀma framöver.

För att avgöra vilken stol som Àr sÀkrast gör man enklast genom att lÀsa pÄ om vilka sÀkerhetskrav som finns och sedan jÀmföra med den modell man tÀnkt köpa och se om bÀltesstolen lever upp till dem.

NÀr det kommer till utseende och design finns det en del att vÀlja pÄ. Det gÄr att hitta bÀltesstolar i fÀrger som passar din bilklÀdsel, men det gÄr ocksÄ att hitta bÀltesstolar i barnets favoritfÀrg eller varför inte med Barbie, Spider-man eller disneys Cars?

Det man kanske ska tÀnka pÄ Àr att en 12-Äring kanske inte Àr lika förtjust i Barbie som hen var vid 4 Ärs Älder? Det kanske Àr bÀttre att köpa en sÄ neutral som möjligt? Det Àr ju sÄklart helt upp till dig och ditt barn!

Vad kostar en bra bÀltesstol?

I vÄrt online test har vi hittat bÀltesstolar i olika prisklasser, frÄn enklare modeller till modeller med mer funktioner och design.

I vÄr genomgÄng har vi hittat bÀltesstolar frÄn ca 500 kr upp till 5000 kr.

Det finns alltsÄ mÄnga olika prisklasser du kan vÀlja i mellan, nÀr du vill hitta den bÀsta bÀltesstolen till ditt barn. Oavsett vilken prisklass du vÀljer Àr vi sÀkra pÄ att du kommer att hitta den bÀltesstolen som Àr bÀst för just ditt barn och din plÄnbok!

Var kan jag köpa en bÀltesstol?

BÀltesstolar köper du i butiker som sÀljer barnartiklar eller bilartiklar. Det finns dessutom ett stort utbud av butiker online dÀr du kan fÄ en bÀltesstol levererad direkt hem till dig!

Att tÀnka pÄ nÀr du ska vÀlja bÀltesstol

Det viktigaste man ska tÀnka pÄ nÀr man köper en bÀltesstol Àr om det verkligen Àr rÀtt tidpunkt för ditt barn att byta till det frÄn att Äka bakÄtvÀnd.

Även om det enligt alla konstens regler Ă€r tillĂ„tet att ett barn frĂ„n fyra Ă„rs Ă„lder anvĂ€nder bĂ€ltesstol, sĂ„ kanske det Ă€r bĂ€ttre att barnet fortsĂ€tter Ă„ka i en bakĂ„tvĂ€nd bilbarnstol ett tag till? Om inte bilbarnstolen Ă€r urvuxen Ă€n Ă€r det kanske bĂ€ttre att vĂ€nta helt enkelt för sĂ€kerhets skull.

En annan sak man ska tÀnka pÄ Àr att inte sluta med bÀltesstolen för tidigt Àven om man tycker att man har stora barn. Det Àr sÀkrare för ett barn att Äka i en bÀltesstol helt enkelt, och skulle det trots allt hÀnda en olycka, Àr man nog tacksam att man gjorde det valet.

LÀs ocksÄ noga pÄ om bÀltesstolen Àr godkÀnd pÄ alla sÀtt, och att den modell du vÀljer har gÄtt igenom godkÀnda sÀkerhetstester. Det Àr det enda sÀttet att vara sÀker pÄ att den stol du vÀljer kommer att skydda ditt barn pÄ bÀsta sÀtt, och att du kan kÀnna dig trygg nÀr du kör ditt barn.

LÄt barnet följa med och provsitta om det gÄr, sÄ att det inte uppstÄr problem med komforten. Ditt barn kommer ju troligtvis att spendera en del tid i bÀltesstolen under alla Är och det Àr viktigt att det kÀnns bra!

FrÄga ocksÄ om du fÄr testa stolen i bilen sÄ att du ser att den passar bra och att den Àr lÀtt att ta i och ta ur om den har isofix-fÀsten, annars finns ju stor risk för irritationsmoment sÄ fort man mÄste ta ur bÀltesstolen av nÄgon anledning. Prova först alltsÄ!

bÀsta knÀppningen
En bra knÀppning Àr viktigt sÄ att stolen hamnar rÀtt och att barnet inte kan knÀppa upp sjÀllv

BÀst i vÄrt test av bÀltesstolar

HĂ€r kan du se vilket bĂ€ltesstol som vi har utsett till vinnare i vĂ„rt test – bĂ€sta bĂ€ltesstolen!

För att vÀlja ut vinnaren har vi tittat pÄ en massa olika faktorer, för det finns mycket att ta hÀnsyn till för att en produkt ska anses vara den bÀsta. Pris, sÀkerhet, komfort och design Àr exempel pÄ faktorer för högt betyg i vÄrt online baserade test.

Vi har valt ut produkter i olika prisklasser för att du lĂ€ttare ska kunna hitta en bĂ€ltesstol som passar just ditt och ditt barns behov! 

Sammanfattning

Ett bra bÀltesstol Àr viktigt att skaffa för lite större barn som ska Äka med i bilen. Det Àr viktigt för att ditt barn ska Äka tryggt och bekvÀmt pÄ resan. Det finns mÄnga olika modeller att vÀlja bland.

Det finns bÀltesstolar som man fÀster med ISOFIX-fÀsten, och det finns dem som Àr utan. Det Àr dÀremot inget krav att stolen mÄste fÀstas i bilen.

TÀnk pÄ att om du inte har bÀltesstolen fÀst i bilen, sÄ mÄste du spÀnna fast stolen med bÀltet Àven om du Äker utan barn. Annars finns det risk för att stolen flyger runt i bilen om du skulle krocka.

Det finns bĂ€ltesstolar i olika fĂ€rger och design pĂ„ marknaden idag, och det gĂ„r att hitta en modell för alla. Även med barnens favoritkaraktĂ€rer pĂ„!

Ett bÀltesstol hÄller i mÄnga Är och barnet kan börja anvÀnda en runt 4 Ärs Älder upp till ca 12 Ärs Älder. En bekvÀm bÀltesstol i bra kvalitet Àr alltsÄ en vÀldigt bra investering!

Var noga med sÀkerhet och komfort nÀr det gÀller bÀltesstolen sÄ att barnet kan Äka med i bilen tryggt och sÀkert. LÄt barnet provsitta, och be om att fÄ testa den i bilen innan du köper för att vara sÀker pÄ att den passar bra i din bil.

NÀr barnet har vÀxt ur sin bÀltesstol sÄ Àr det dags för en bÀlteskudde.

KĂ€llor

https://www.autoexperten.se/uppslagsverk/baltesstol-balteskudde/

https://www.besafe.com/sv/byta-till-nasta-bilstol/

Uppdaterad 2022-12-25 av Andreas