BĂ€sta Cykelvagnen 2023

Nu nĂ€rmar sig vĂ„ren och lusten att sĂ€tta sig pĂ„ cykeln och njuta av vinden i hĂ„ret börjar infinna sig! Men just det… du har barn som Ă€r för smĂ„ för att cykla sjĂ€lva som mĂ„ste följa med. Vad göra? Jo en cykelvagn kan vara lösningen pĂ„ ditt problem!

I denna recension ska vi avgöra vilken cykelvagn som Àr bÀst i test! Vi ska hjÀlpa dig att avgöra vilken vagn som kommer att passa dig och ditt barn bÀst, sÄ hÀng med!

Sidan innehÄller reklamlÀnkar

Topplistan

thule-chariot-cykelvagn
Rank 1 BĂ€st i Test

Thule Chariot Lite1 cykelvagn

betyg
(5/5)
Pris
7695 kr
Antal barn
1
Bra och omtyckt vagn ifrÄn Thule. Köp till joggingkit sÄ har du allt i ett. HopfÀllbar och enkel att montera.
thule-coaster-xt-cykelvagn-barn
Rank 2

THULE COASTER XT CYKELVAGN SVART

betyg
(5/5)
Pris
4799 kr
Antal barn
2
TÄlig vagn som enkelt kan Àndras till en barnvagn nÀr du Àr framme. 2 barn fÄr plats sÄ lÀnge totalvikten understiger 45 kg. Supernöjda Àgare rapporterar gott om utrymme och att ungarna Àlskar den!
cykelvagn-hamax
Rank 3

Outback Incl. Bicycle Arm & Stroller

betyg
(5/5)
Pris
8495 kr
Antal barn
2
Denna modell fÄr höga betyg av bÄde anvÀndare och i tester vilket gör att den kvalar in pÄ vÄr topplista. FjÀdringen kan justeras och det Àr enkelt att koppla pÄ den. Fin vagn som Àven kan anvÀndas som barnvagn.
jogging-cykelvagn-thule
Rank 4 Multivagn

Thule Chariot Sport 1, multivagn

betyg
(4/5)
Pris
13299 kr
HÀr Àr vagnen för dig som vill ha allt i ett. Denna kan anvÀndas som cykelvagn, promenadvagn, joggingvagn eller för lÀngdskidÄkning. Observera att det Àr olika tillbehör som kan behöva köpas till för olika saker, i denna vi visar ingÄr cykel och promenadkit. Sen fÄr man lÀgga till andra funktioner som man Àr intresserad av.
cykelvagn-hamax-2
Rank 5

Traveller incl. Bicycle Arm & Stroller

betyg
(4/5)
Pris
4295 kr
Antal barn
2
Denna modell fÄr höga betyg av bÄde anvÀndare och i tester vilket gör att den kvalar in pÄ vÄr topplista. FjÀdringen kan justeras och det Àr enkelt att koppla pÄ den. Fin vagn som Àven kan anvÀndas som barnvagn.
hamax-one-seat-cykelvagn
Rank 6

Outback One Seat incl. Bicycle Arm

betyg
(4/5)
Pris
7995 kr
Antal barn
1
Aerodynamisk för mindre luftmotstÄnd för dig som cyklar mycket och lÀngre. Aluminiumram runt om som ökar sÀkerheten.
bÀsta cykelvagnen just nu

Vad Àr en cykelvagn egentligen?

En cykelvagn Àr precis vad det lÄter som: en vagn som du kan koppla pÄ cykeln och skjutsa barnen, packningen eller till och med hunden med nÀr du vill transportera dig med cykel. Vilken som Àr bÀsta cykelvagnen för dig kan sÄklart bero pÄ hur du anvÀnder den. Det finns modeller som Àr kombinerade som man kan ocksÄ kan anvÀnda som jogging- eller promenadvagn.

Olika modeller av cykelvagn

I vÄr genomgÄng hittar vi tre olika typer av cykelvagnar:

 • CykelkĂ€rra
 • Multifunktionsvagn
 • Cykelvagn utan andra funktioner

CykelkÀrra (Cargo Bike)

Brukar ocksĂ„ benĂ€mnas som ”cargo bike”. PĂ„ denna modell brukar man ha barnet/barnen framför sig och den Ă€r integrerad i sjĂ€lva cykeln. Dessa modeller Ă€r inte lika vanliga som de övriga, och de Ă€r oftast mycket dyrare.

De har inte heller alltid vÀggar och tak vilket gör att den hÀr typen av modell inte gÄr att anvÀnda pÄ samma sÀtt i vÀder och vind.

Multifunktionsvagn

Dessa vagnar gÄr förutom att koppla pÄ cykeln, att anvÀnda som vanlig promenadvagn eller att ta sig med ut i löpspÄret som en joggingvagn. Man justerar oftast hjulen enkelt för att passa det ena eller det andra ÀndamÄlet.

Fördelen med dessa vagnar Àr sÄklart att man fÄr större anvÀndningsomrÄde för den.

Renodlad cykelvagn

Om du redan har en annan bra barnvagn men vill ha nÄgot att cykla med sÄ kan det ju rÀcka med en renodlad cykelvagn. De skiljer sig inte mycket i komfort eller funktion frÄn multifunktionsvagnarna, men priset kan bli billigare dÄ det Àr en enklare konstruktion.

cykelvagn med glatt barn

Fördelar med cykelvagn

Den stora fördelen Àr sÄklart att man kan transportera sina barn medan man cyklar pÄ ett tryggt och sÀkert sÀtt. De flesta barn tycker ocksÄ att det Àr vÀldigt roligt att Äka i en cykelvagn!

En annan fördel Àr kanske att man oftare vÀljer cykeln, och den extra motion som det ger.

Nackdelar med cykelvagn

Nackdelarna med cykelvagnar Àr att Àven om det Àr lÀtt att köra framÄt sÄ Àr det inte lika enkelt att backa med dem, och att parkera kan ocksÄ vara lite knepigt.

Om man har en av de modellerna dÀr barnet Äker bakom dig sÄ kan du inte se det nÀr du cyklar. Du kan heller inte prata med barnet.

Beroende pÄ hur mycket trafik det Àr sÄ kan det kÀnnas lite osÀkert pÄ grund av bilar och sÄ vidare.

Vad kostar en cykelvagn?

I vÄr genomgÄng har vi hittat cykelvagnar som kostar mellan 1000 kr upp till ca 15000 kr. Det gÄr sÀkert att hitta bÄde billigare och dyrare, men de flesta vagnarna hamnar i det prisspannet.

Vart köper du en cykelvagn?

Cykelvagnar kan du köpa i cykelbutiker, butiker som sÀljer barnartiklar, vissa sportbutiker och friluftsbutiker. BÄde i fysiska butiker och online!

Hur fÀster man en cykelvagn?

Det vanligaste Àr att man fÀster cykelvagnen vid hjulaxeln bak pÄ vÀnster sida av cykeln. Det finns snabbfÀsten som man kan köpa som gör det vÀldigt smidigt att koppla pÄ och koppla frÄn vagnen!

Att tÀnka pÄ

Det finns en del saker man ska tÀnka pÄ nÀr man ska investera i en cykelvagn:

 • Att din cykelvagn har en vĂ€l synlig fĂ€rg och reflexer. Om inte andra i trafiken ser dig ordentligt kan det fĂ„ vĂ€ldigt jobbiga konsekvenser.
 • Att gĂ€rna fĂ€sta extra belysning pĂ„ cykelvagnen för turer i mörker.
 • Ditt barn mĂ„ste ha cykelhjĂ€lm nĂ€r det Ă„ker i cykelvagnen, och glöm inte sĂ€kerhetsbĂ€ltet!
 • Det Ă€r en speciell kĂ€nsla att cykla med vagn, sĂ„ öva lite först innan du ger dig ut pĂ„ vĂ€garna!
 • Barnet bör inte vara yngre Ă€n 9 mĂ„nader innan hen Ă„ker i cykelvagnen, att sĂ€tta en vĂ€ldigt liten bebis i vagnen Ă€r alltsĂ„ inte ok! AnvĂ€nder man vagnen till ett vĂ€ldigt litet barn sĂ„ kan man köpa till en sĂ„ kallad babyinsats.
 • Kolla ordentligt att du fĂ„r med tillbehör som insektsnĂ€t, för det har man mycket glĂ€dje av!
 • Kontrollera om den modell du Ă€r intresserad av gĂ„r att stĂ€lla in i ligglĂ€ge sĂ„ att barnet kan sova i vagnen.
 • Det finns ingen övre Ă„ldersgrĂ€ns för barn att Ă„ka cykelvagn. Det Ă€r barnens vikt som har betydelse. Vagnens maxviktskapacitet Ă€r det som gĂ€ller.
bÀsta cykelvagnen dubbla sÀten

BĂ€st i test cykelvagn

HĂ€r kan du se vilken cykelvagn som vi har utsett till vinnare i vĂ„rt test – bĂ€sta cykelvagnen!

För att vÀlja ut vinnaren har vi tittat pÄ en massa olika faktorer, för det finns mycket att ta hÀnsyn till för att en produkt ska anses vara den bÀsta. Pris, fjÀdring, komfort och design Àr exempel pÄ faktorer för högt betyg i vÄrt test.

Vi har valt ut produkter i olika prisklasser för att just du ska kunna hitta en cykelvagn som passar just ditt och ditt barns behov!

HÀr hittar du vÄr topplista över BÀsta cykelvagn just nu.

Sammanfattning

En cykelvagn Àr en vagn som Àr gjord för att koppla pÄ cykeln och till exempel skjutsa sina barn i.

Det finns olika typer av cykelvagnar: multifunktionsvagnar, cykelkÀrror och renodlade cykelvagnar.

Det finns bÄde för- och nackdelar med cykelvagn och man gör bÀst i att lÀsa pÄ ordentligt innan man köper en ur sÀkerhetsaspekter.

SmÄ barn som inte riktigt kan sitta sjÀlva Àn bör inte Äka i cykelvagn. 9 mÄnader Àr en riktÄlder.

Det finns ingen övre ÄldersgrÀns för barn att Äka cykelvagn. Det Àr barnens vikt som har betydelse. Vagnens maxviktskapacitet Àr det som gÀller.

Mer matnyttig information hittar ni hÀr i vÄr stora barnvagnsguide.

  

KĂ€llor

https://ntf.se/–/barn-pa-cykel/skjutsa-barn-pa-cykel/cykelkarra-cykelvagn/

https://wicycle.com/sv_se/products/forpeople

http://eloiharison.se/cykelsits-eller-cykelvagn/%20bilister.

Uppdaterad 2022-12-25 av Andreas