BĂ€sta Bilbarnstolen 2023

Att hitta den bÀsta bilbarnstolen Àr inte alltid den enklaste uppgiften. Det finns ett helt hav av olika varianter att vÀlja mellan, och vilken du i slutÀndan satsar pÄ kan antingen vara en smaksak, kvalitets- eller budgetfrÄga.

Oavsett vad du Ă€r ute efter kan vi dock hjĂ€lpa dig pĂ„ traven tack vare vĂ„r bĂ€st i test lista dĂ€r du inte bara fĂ„r en lĂ€ttöverskĂ„dlig bild av de bĂ€sta bilbarnstolarna, utan ocksĂ„ en recension av varje modell. Ta dĂ€rför gĂ€rna en titt pĂ„ vĂ„r ”bilbarnstol bĂ€st i test” lista eller lĂ€s mer om bilbarnstolar lĂ€ngre ned!

Sidan innehÄller reklamlÀnkar

Topplistan

besafe bilbarnstol
Rank 1 BĂ€st i Test

BeSafe iZi Kid X3 i-Size

betyg
(5/5)
Pris
4395 kr
En uppdaterad version av den tidigare storsÀljaren X2. Vinnare av mÄnga tester bl a hos Folksam. LÀtt att fÀsta och sÄ mycket skydd man kan fÄ in i en barnstol idag. SIP+ för extra sÀkerhet vid sidokollision. Ett sÀkert kort!
axkid bilbarnstol
Rank 2

Axkid Minikid 2 Bilbarnstol Premium

betyg
(5/5)
Pris
3490 kr
Nackstöd och sele justeras automatiskt efter barnets lÀngd. Passar bra i de flesta bilar och har ett extra inbyggt sidokrockskydd. Hög rygg som gör att du kan ha stolen lÀnge. NÄgra upplever att den Àr lite stor.
maxi cosi bilbarnstol
Rank 3

Discover i-Size Donington Bilbarnstol Svart

betyg
(4/5)
Pris
2195 kr
Ett bra val med bra testresultat som Àr mycket populÀr. FörbÀttrad pÄ flera punkter mot sina föregÄngare med bland annat djupare sittyta och smalare yttermÄtt.
britax-römer-max-way
Rank 4

Britax Römer Max-Way Plus (SICT)

betyg
(4/5)
Pris
2995 kr
Ett bra val med bra testresultat. Lite mindre i omfÄng och bra benutrymme. LÄg vikt och bra höjd i ryggen gillas av anvÀndarna.
BĂ€sta bilbarnstolen

Varför det Àr ett mÄste att ha en bilbarnstol

Vid en viss Älder Àr din son eller dotter för liten för att sitta i passagerarsÀtet pÄ samma sÀtt som mamma och pappa, och dÄ Àr det viktigt att ha en bilbarnstol nÀra tillhands. Studier pekar pÄ att det Àr som sÀkrast att anvÀnda ett babyskydd frÄn 0 till 9 mÄnaders Älder medan en bilbarnstol bör dras nytta av efter detta upp till 4-5 Ärs Älder.

Om en olycka skulle intrÀffa ser en bilbarnstol till sÄ att ditt barn sitter tryggt och sÀkert fastspÀnt i en liten barnstol som Àr framstÀlld för att passa dess storlek helt perfekt.

Som sagt bör du börja med babyskydd och sedan jobba dig upp till en bilbarnstol nÀr din son eller dotter Àr Àldre. Du vet att det Àr dags för ett byte om barnets huvud nÄr upp till stolkanten eller om barnet klarar av att sitta pÄ golvet utan hjÀlp.

Börja med babyskyddet

Det Àr inte lÀmpligt att direkt dyka ner i ett bilbarnstolsköp sÄ fort barnet har kommit till vÀrlden. Enligt oss pÄ Babydrömmen bör ditt barn sitta i ett babyskydd upp till ungefÀr 9 mÄnaders Älder.

tabell med Älder för bilbarnstol
Enligt trafiksÀkerhetsverket

Det finns flera olika babyskydd att vÀlja mellan, men de har alla en sele som ser till sÄ att ditt barn sitter fast och bekvÀmt utan risk för att falla. Du ska dock ha i Ätanke att selen bara fÀster barnet till skyddet, sÄ bilens bÀlte ska Àven spÀnnas fast i ditt babyskydd.

Bytet till bilbarnstol

DÄ var det dags att hitta den bÀsta bilbarnstolen, och den hÀr produkten kan du börja kika pÄ nÀr ditt barn Àr cirka 9 mÄnader gammalt. Barnet ska kunna sitta upp pÄ egen hand innan du byter till en bilbarnstol, och studier visar att det Àr som mest gynnsamt att vÀlja en bakÄtvÀnd modell.

GÀllande fÀste kommer bilbarnstolen antingen med möjligheten till ISOFIX eller trepunktsbÀlte tillsammans med underförankringsband. Vi anser att det Àr en god idé att vÀlja en bilbarnstol som klarar av en maxvikt pÄ upp till 25 kg bara för att vara pÄ den sÀkra sidan.

BakÄtvÀnd eller framÄtvÀnd bilbarnstol?

Barn har mycket ömtÄliga kroppar, och sÀrskilt deras huvuden. VÄr genomgÄng visar att en bakÄtvÀnd bilbarnstol ger det bÀsta möjliga skyddet tack vare att stolen kan fÄnga upp smÀllen om olyckan skulle intrÀffa.

Risken att ett barn dör eller blir svÄrt skadat Àr sÄ mycket som 500 % högre om barnet sitter i en framÄtvÀnd bilbarnstol jÀmfört med en bakÄtvÀnd variant. Detta har vi tagit hÀnsyn till nÀr vi vÀljer produkter i vÄr topplista.

Det Àr alltid bÀttre att ta det sÀkra före det osÀkra. Försök att inte vÀnda barnet framÄt för tidigt, utan vÀnta gÀrna till dess att han eller hon har fyllt 4-5 Är.

Att tÀnka pÄ nÀr du vÀljer bilbarnstol

Vi har ett antal rekommendationer som kan vara vÀl vÀrda att ha i Ätanke nÀr du vÀljer den bÀsta bilbarnstolen för dig. Dessa rekommendationer lyder pÄ följande vis:

  • Om du har planer pĂ„ att placera bilbarnstolen i framsĂ€tet, kom alltid ihĂ„g att först koppla ur krockkudden. Om du tar hĂ€nsyn till detta tips kan det vara trevligare att vĂ€lja framsĂ€tet över baksĂ€tet dĂ„ du fĂ„r mer tid med din son eller dotter nĂ€r ni sitter bredvid varandra.

  • BestĂ€ll gĂ€rna en bilbarnstol som hĂ„ller lĂ€ngre Ă€n vad du behöver. Trots att en fyraĂ„rings vikt brukar ligga pĂ„ omkring 17 kg kan det vara bra att vĂ€nda dig till en modell som klarar av hela 25 kg. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan du anvĂ€nda bilbarnstolen under en lĂ„ng tid framöver utan att behöva oroa dig för maxvikten.

  • Se alltid till sĂ„ att du kan testa pĂ„ bilbarnstolen innan du köper den eller att det finns Ă„ngerrĂ€tt. Det Ă€r nĂ€mligen viktigt att stolen passar ditt barn helt perfekt.

  • Följ alltid instruktioner och anvisningar till punkt och prickat.

kvinna vÀljer bilbarnstol

NÀr barnet vÀger mer Àn 25 kg

Vi nÀmnde tidigare att en bilbarnstol blir ett ypperligt val upp till en viss Älder, men nÀr barnet vÀl vÀger mer Àn 25 kg kan det vara dags att göra lite Àndringar. IstÀllet för att sitta bakÄtvÀnd kan din son eller dotter nu vÀndas framÄt.

Det finns tvÄ fördelaktiga alternativ som Àr vanliga att satsa pÄ, och dessa Àr antingen bÀltesstolen eller bÀlteskudden. Den förstnÀmnda kan vara att föredra dÄ den sÀkerstÀller att ditt barn alltid sitter pÄ plats bÄde i vaket och sovande tillstÄnd.

SÄsom tidigare nÀmnt ska du fortfarande inte glömma att krockkudden mÄste vara urkopplad sÄ lÀnge ditt yngre barn sitter i passagerarsÀtet. Det kan vara livsfarligt om krockkudden aktiveras medan ditt barn sitter i en bilbarnstol i framsÀtet, sÄ sÀtt alltid sÀkerheten i första rum.

Bilbarnstolar som har testats

SÀkerhet Àr A och O nÀr det kommer till att vÀlja bilbarnstol, och inte blir det sÀkrare Àn en modell som grundligt har testats och godkÀnts. De tvÄ reglementen som du bör hÄlla utkik efter Àr ECE R44 och UN R129.

Det förstnÀmnda reglementet syftar pÄ att bilbarnstolen har blivit krocktestad bÄde bakifrÄn och framifrÄn medan det sistnÀmnda syftar pÄ att bilbarnstolen bÄde har krocktestats bakifrÄn, framifrÄn och frÄn sidan.

Att vÀlja en bilbarnstol som har klarat av ett eller bÄda av dessa betyder dÀrför att du utan tvekan fÄr en högkvalitativ produkt som finns dÀr för din familj i alla lÀgen. Naturligtvis Àr bara det bÀsta nog för din son eller dotter!

Se gÀrna denna informationsfilm om tester av bilbarnstolar

ISOFIX-fÀsten

Om din bil kommer utrustad med ISOFIX-fÀsten Àr detta en stor fördel för bÄde dig och ditt barn. Det hÀr systemet togs specifikt fram för att dras nytta av tillsammans med en barnstol, och det ser till sÄ att du kan montera barnstolen pÄ ett sÀkert sÀtt.

Om bilbarnstolen har ISOFIX kommer det att ingÄ en indikator, och denne talar om för dig om bilbarnstolen har monterats pÄ det rÀtta sÀttet eller inte. Resultatet blir att du alltid kan lita pÄ att bilbarnstolen har fÀsts pÄ ett korrekt vis och att din son eller dotter verkligen sitter sÀkert.

Skydd Àven pÄ sidorna

Hela ÂŒ av bilolyckor Ă€r sĂ„ kallade sidokrockar. Det Ă€r av yttersta vikt att ta hĂ€nsyn till detta nĂ€r du bestĂ€ller en passande bilbarnstol till din son eller dotter. Det var först Ă„r 2013 som sidokrockstester börjare genomföras, och dĂ€rför Ă€r inte alla bilbarnstolar utrustade för att ge det perfekta sidostödet.

För att vara pÄ den sÀkra sidan, se till sÄ att du vÀljer just en stol som inte bara har ett normalt sidokrockskydd, utan ocksÄ extra skydd till huvudet samt nacken. Du kan aldrig vara trygg nog nÀr det kommer till att skydda ditt barn!

Se till sÄ att benutrymmet Àr optimalt

AnvÀndare upplever att benutrymmet kan komma att bli ett problem om man inte satsar pÄ rÀtt bilbarnstol redan frÄn början, sÄ nÀr man vÀljer vilken bilbarnstol som man vill köpa kan man fundera pÄ hur lÀnge stolen kommer att dras nytta av.

Benutrymmet Àr nÀmligen ett stort skÀl till att förÀldrar vÀnder bilbarnstolen framÄt i förtid, och sÄsom tidigare nÀmnt Àr det bÀst och sÀkrare om bilbarnstolen förblir bakÄtvÀnd sÄ lÀnge som möjligt. NÀr allt kommer till kritan Àr en stol med mycket benutrymme dÀrför ett bra val.

Om du vill göra valet Ă€nnu smidigare kan du satsa pĂ„ en bilbarnstol dĂ€r benutrymmet kan justeras. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt tar bilbarnstolen inte upp nĂ„got större utrymme nĂ€r ditt barn Ă€r litet, men ”vĂ€xer” sedan pĂ„ samma gĂ„ng som barnet.

HÀr hos Babydrömmen tar vi hÀnsyn till bÄde fördelarna och nackdelarna med olika modeller i vÄra recensioner sÄ att du utan tvekan ska kunna fÄ just den bilbarnstolen som blir rÀtt för dig. Oavsett om du föredrar bilbarnstolar med justerbart benutrymme eller inte finns det sÀkerligen nÄgonting för dig!

BÀst i vÄrt test

Underskatta inte de enormt mĂ„nga positiva aspekterna av en högkvalitativ bilbarnstol. Ta en titt pĂ„ vĂ„r ”bĂ€st i test” lista för att fĂ„ en enkel översikt av nĂ„gra av de bĂ€sta bilbarnstolarna pĂ„ marknaden.

Vi listar naturligtvis enbart bilbarnstolar som hÄller hög standard och lever upp till vÄra strikta krav. Oberoende av din budget och vilken stil som tilltalar just dig tror vi definitivt att du hittar din absoluta drömstol nÄgonstans pÄ listan. Ta en titt och se om nÄgonting faller dig i smaken!

KĂ€llor

https://www.transportstyrelsen.se/–/i-fordonet/sa-skyddar-du-barnen—regler-och-tips/

https://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/bilbarnstolar

Uppdaterad 2022-12-25 av Andreas