Bästa Spjälsängen 2021

Spjälsängar är fantastiska som nybliven förälder. De tillåter en att skapa en trygg sovplats för sin lilla knodd samtidigt som man inte behöver vara rädd för att en oförutsett olycka kan ske.

Vi har jämfört alla spjälsängar på den svenska marknaden i syfte att utse vad vi anser vara den bästa spjälsängen.

Välkommen till Babydrömmen.se. Du hittar vår jämförelse nedan.

Spjälsängen — ett spädbarns bästa vän

En spjälsäng är en säng speciellt utformad för ett spädbarn, kort och gott.

Hur länge kan spjälsängar användas?

Generellt sett brukar spjälsängar kunna användas i upp till 24 månader innan det börjar bli dags att investera i något större, varför det kan vara något rimligt att ha i åtanke när man tittar på priserna.

Dock ska det tilläggas att det inte är alla barn som behöver sluta sova i en spjälsäng efter 24 månader. Flytten till en ”vanlig” säng för ett så litet barn är förstås högst individuellt. Vissa är bekvämare med det tidigare än så.

Vad ska man tänka på när man köper en spjälsäng?

Det första man bör tänka på är säkerheten, det andra är priset, det tredje är bekvämligheten.

När man tagit reda på hur säker en spjälsäng är bör man fråga sig själv vad man har för budget.

Vill man köpa en enkel spjälsäng som får jobbet gjort eller vill man investera i något betydligt mer kostsamt men även innovativt?

Nedan har vi listat de viktigaste sakerna att tänka på när det är dags att köpa ny spjälsäng.

Kanske är det just ett av tipsen nedan som får dig att inse vilket kriterium som är viktigast vid valet av den bästa spjälsängen för ditt barn?

Höj- och sänkbara spjälsängar

En modernitet som våra mödrar kanske inte hade lyxen att uppleva på sin tid är elektriska spjälsängar som låter en höja eller sänka botten.

Höj- och sänkbara spjälsängar gör det möjligt för mer bekväm urlyftning av barnet ur sängen vilket är viktigt när barnet fortfarande är litet.

Detta då du behöver lyfta och amma barnet väldigt ofta vilket blir en börda för din rygg i det långa loppet ifall det är obekvämt.

Det här är något din rygg kommer att tacka dig för i framtiden och något vi på Babydrömmen starkt rekommenderar att du har i åtanke när du letar efter den bästa spjälsängen för just ditt barn.

Vi listar även det här som den främsta anledningen ur ett bekvämlighetsperspektiv då vi helt enkelt tycker att det är en av de viktigaste sakerna att ha i åtanke.

Se till att det finns rätt avstånd mellan spjälorna

Det är kritiskt att avståndet mellan spjälorna är 4,5 till 6,5 cm. Detta är viktigt då det inte ska vara möjligt för ett barn att kvävas i en spjälsäng.

Tyvärr finns det historier där barn fastnat med underkoppen i spjälorna, fått sin bröstkorg intryckt och därmed kvävts till döds.

Det här är varför det är viktigt att du ser till att det finns rätt avstånd mellan spjälorna. Du vill inte att ditt barn fastnar.

Inga utskjutande delar

Oerhört viktigt att det inte finns några utskjutande delar på spjälsängen då det är lätt hänt att barnet kan skada sig eller fastna exempelvis med ett klädesplagg vilket vore olyckligt.

Barn är även väldigt kreativa, varför vissa väljer att använda sig av de utskjutande delarna i spjälsängarna som ett klätterstöd av något slag vilket tyvärr kan leda till att barnet faller ur sängen och skadar sig.

Köp en stabil spjälsäng

Se till att spjälsängen är stabil. Du vill inte ha en instabil spjälsäng som gungar eller som lätt välter.

Detta då det inte är ovanligt att ett äldre syskon väljer att klättra på en spjälsäng vilket kan leda till att den välter.

Det här är extra viktigt att tänka på när det kommer till spjälsängar med hjul på botten — se till att dessa fyra hjul går att låsa — annars kommer du mötas av en negativ överraskning.

Se till att sängen är lagom stor

Du vill inte ha en för liten spjälsäng.

Du vill inte heller ha en för stor.

Se till att spjälsängen är lagom stor, det vill säga att barnet ska kunna använda den i 24-36 månader.

Som vi nämnt ovan är det högst individuellt när ett barn tar steget från att sova i en spjälsäng till att sova i en vanlig säng.

Använd spjälskydd gott folk!

Se till att använda spjälskydd fram tills dess att barnet är i alla fall 6 månader gammalt.

Detta för att barnet inte skall kunna fastna med sina ben eller armar i spjälorna vilket kan leda till en tråkig olycka.

Köp alltid en ny madrass

Vad du än gör — se alltid till att du köper en ny madrass för din spjälsäng.

Det är vanligt att man överväger att köpa en spjälsäng begagnat då babyprodukter ofta säljs efter att ha använts ett kort tag.

Då är det mer än viktigt att man byter ut madrassen. Detta då det inte är ovanligt att en gammal madrass, som ett annat barn legat i, är fylld av dammkvalster, mögel och bakterier i allmänhet.

Kontrollera även att den nya madrassen du köper inte innehåller en mängd farliga kemikalier eller allergiframkallande medel som potentiellt kan göra att ditt barn blir sjukt i längden.

När är det dags att byta från spjälsäng till riktigt säng?

När barnet börjar klättra ur sängen på egen hand är det hög tid att byta ut spjälsängen mot en barnsäng utan höga kanter i vårt tycke.

Fördelar med en spjälsäng

  • Väldigt stora och stabila
  • Bra för din rygg förutsatt att du väljer en spjälsäng som är höj- och sänkbar
  • Oerhört långa levnadstider, kan ärvas av yngre syskon i framtiden
  • På många modeller kan man höja/sänka ena sidan av spjälsängen, eller till och med ta bort sidan när barnet är gammalt nog att ta sig in och ur sängen själv

Sammanfattning

En spjälsäng innebär en trygg sovplats för ditt barn till ett överkomligt pris.

Vi hoppas att vår jämförelse — kombinerat med informationen om vad man bör tänka på vid valet av en spjälsäng i övrigt — gör det möjligt för dig att lättare fatta ett beslut kring vad som kan vara den bästa spjälsängen för just ditt barn.

Lycka till i din jämförelse! Vi hoppas även du lärt dig något nytt idag.