Bästa Spjälsängen 2023

Spjälsängar är fantastiska som nybliven förälder. De tillåter en att skapa en trygg sovplats för sin lilla knodd samtidigt som man inte behöver vara rädd för att en oförutsett olycka kan ske.

Vi har jämfört alla spjälsängar på den svenska marknaden i syfte att utse vad vi anser vara den bästa spjälsängen.

Välkommen till Babydrömmen.se. Här är vår topplista Рbästa spjälsäng!

Sidan innehåller reklamlänkar

Topplistan

sebra vaxasang
Rank 1 Bäst i Test Bästa Premium!

Sebra Växasäng Baby & Jr

betyg
(5/5)
Pris
7295 kr
Typ
Spjälsäng/Växasäng
Snyggt designad modell i premiumklassen som finns i flera färger. Klassisk tidlös design som är mycket omtyckt och populär. Blir 155 cm lång när den är fullt utdragen. Två höjdlägen för bottnen.
troll lux spjälsäng
Rank 2 Bästa Standardval!

Troll Lux Spjälsäng med Madrass

betyg
(5/5)
Pris
1799 kr
Typ
Spjälsäng
Omtyckt modell i bra kvalitet. Nedfällbar framsida (dropside) och inställbar i hela 3 lägen gör att denna får vårt bästa betyg. Säljes här inklusive madrass och med gratis frakt!
spjälsäng ifrån babydan
Rank 3 Bästa budgetval!

BabyDan Comfort Spjälsäng

betyg
(5/5)
Pris
995 kr
Typ
Spjälsäng
Enkel modell i klassisk design. Uppfyller sin funktion och ger bra värde för pengarna. Botten går att ställa i tre höjder.
babysäng ifrån babybjörn
Rank 4

Babybjörn Babysäng

betyg
(4/5)
Pris
5700 kr
Typ
Spjälsäng
Stilren och säker modell ifrån svenska BabyBjörn. Denna lämpar sig för åldrarna 0-2 år och funkar även bra att ha som resesäng. 2 höjdlägen, mjukt meshtyg runt om och inga spjälor att fastna i gör att denna produkt är extra säker och bekväm.
stooke sleepi spjälsäng
Rank 5

STOKKE Sleepi, Spjälsäng Vit

betyg
(4/5)
Pris
6995 kr
Typ
Spjälsäng/Växasäng
Fin rullbar modell ifrån STOKKE. Flera höjdlägen som du kan använda när ditt barn växer. När barnet är lite äldre så kan du först ta bort framsidan och senare köpa till en förlängningsdel vilket gör att du kan ha denna upp till 10-års ålder.
stokke sleepi spjälsäng
Rank 6

STOKKE Sleepi Mini inkl madrass

betyg
(4/5)
Pris
4395 kr
Typ
Spjälsäng
Perfekt första säng för ditt barn. Liten modell som gör att det känns riktigt ombonat för din bebis. Lätt att flytta med låsningsbara hjul. Finns i flera färger.
kaxholmen spjälsäng
Rank 7

Kaxholmen Spjälsäng Nina Eco Line

betyg
(4/5)
Pris
1099 kr
Typ
Spjälsäng
Enkel och stilren ifrån Kaxholmen tillverkad i svenskt björkträd. 2 höjdlägen.
Bästa spjälsängen på marknaden just nu

Spj√§ls√§ngen ‚ÄĒ ett sp√§dbarns b√§sta v√§n

En spjälsäng är en säng speciellt utformad för ett spädbarn, kort och gott.

Hur länge kan spjälsängar användas?

Generellt sett brukar spjälsängar kunna användas i upp till 24 månader innan det börjar bli dags att investera i något större, varför det kan vara något rimligt att ha i åtanke när man tittar på priserna.

Dock ska det till√§ggas att det inte √§r alla barn som beh√∂ver sluta sova i en spj√§ls√§ng efter 24 m√•nader. Flytten till en ”vanlig” s√§ng f√∂r ett s√• litet barn √§r f√∂rst√•s h√∂gst individuellt. Vissa √§r bekv√§mare med det tidigare √§n s√•.

Vad ska man tänka på när man köper en spjälsäng?

Det första man bör tänka på är säkerheten, det andra är priset, det tredje är bekvämligheten.

När man tagit reda på hur säker en spjälsäng är bör man fråga sig själv vad man har för budget.

Vill man köpa en enkel spjälsäng som får jobbet gjort eller vill man investera i något betydligt mer kostsamt men även innovativt?

Nedan har vi listat de viktigaste sakerna att tänka på när det är dags att köpa ny spjälsäng.

Kanske är det just ett av tipsen nedan som får dig att inse vilket kriterium som är viktigast vid valet av den bästa spjälsängen för ditt barn?

Höj- och sänkbara spjälsängar

En modernitet som våra mödrar kanske inte hade lyxen att uppleva på sin tid är elektriska spjälsängar som låter en höja eller sänka botten.

Höj- och sänkbara spjälsängar gör det möjligt för mer bekväm urlyftning av barnet ur sängen vilket är viktigt när barnet fortfarande är litet.

Detta då du behöver lyfta och amma barnet väldigt ofta vilket blir en börda för din rygg i det långa loppet ifall det är obekvämt.

Det här är något din rygg kommer att tacka dig för i framtiden och något vi på Babydrömmen starkt rekommenderar att du har i åtanke när du letar efter den bästa spjälsängen för just ditt barn.

Vi listar även det här som den främsta anledningen ur ett bekvämlighetsperspektiv då vi helt enkelt tycker att det är en av de viktigaste sakerna att ha i åtanke.

Bästa spjälsängen för din baby

Se till att det finns rätt avstånd mellan spjälorna

Det är kritiskt att avståndet mellan spjälorna är 4,5 till 6,5 cm. Detta är viktigt då det inte ska vara möjligt för ett barn att kvävas i en spjälsäng.

Tyvärr finns det historier där barn fastnat med underkoppen i spjälorna, fått sin bröstkorg intryckt och därmed kvävts till döds.

Det här är varför det är viktigt att du ser till att det finns rätt avstånd mellan spjälorna. Du vill inte att ditt barn fastnar.

Inga utskjutande delar

Oerhört viktigt att det inte finns några utskjutande delar på spjälsängen då det är lätt hänt att barnet kan skada sig eller fastna exempelvis med ett klädesplagg vilket vore olyckligt.

Barn är även väldigt kreativa, varför vissa väljer att använda sig av de utskjutande delarna i spjälsängarna som ett klätterstöd av något slag vilket tyvärr kan leda till att barnet faller ur sängen och skadar sig.

Köp en stabil spjälsäng

Se till att spjälsängen är stabil. Du vill inte ha en instabil spjälsäng som gungar eller som lätt välter.

Detta då det inte är ovanligt att ett äldre syskon väljer att klättra på en spjälsäng vilket kan leda till att den välter.

Det h√§r √§r extra viktigt att t√§nka p√• n√§r det kommer till spj√§ls√§ngar med hjul p√• botten ‚ÄĒ se till att dessa fyra hjul g√•r att l√•sa ‚ÄĒ annars kommer du m√∂tas av en negativ √∂verraskning.

Se till att sängen är lagom stor

Du vill inte ha en för liten spjälsäng.

Du vill inte heller ha en för stor.

Se till att spjälsängen är lagom stor, det vill säga att barnet ska kunna använda den i 24-36 månader.

Som vi nämnt ovan är det högst individuellt när ett barn tar steget från att sova i en spjälsäng till att sova i en vanlig säng.

Använd spjälskydd gott folk!

Se till att använda spjälskydd fram tills dess att barnet är i alla fall 6 månader gammalt.

Detta för att barnet inte skall kunna fastna med sina ben eller armar i spjälorna vilket kan leda till en tråkig olycka.

flätad sänkant för spjälsäng

Köp alltid en ny madrass

Vad du √§n g√∂r ‚ÄĒ se alltid till att du k√∂per en ny madrass f√∂r din spj√§ls√§ng.

Det är vanligt att man överväger att köpa en spjälsäng begagnat då babyprodukter ofta säljs efter att ha använts ett kort tag.

Då är det mer än viktigt att man byter ut madrassen. Detta då det inte är ovanligt att en gammal madrass, som ett annat barn legat i, är fylld av dammkvalster, mögel och bakterier i allmänhet.

Kontrollera även att den nya madrassen du köper inte innehåller en mängd farliga kemikalier eller allergiframkallande medel som potentiellt kan göra att ditt barn blir sjukt i längden.

När är det dags att byta från spjälsäng till riktigt säng?

När barnet börjar klättra ur sängen på egen hand är det hög tid att byta ut spjälsängen mot en barnsäng utan höga kanter i vårt tycke.

Fördelar med en spjälsäng

  • V√§ldigt stora och stabila
  • Bra f√∂r din rygg f√∂rutsatt att du v√§ljer en spj√§ls√§ng som √§r h√∂j- och s√§nkbar
  • Oerh√∂rt l√•nga levnadstider, kan √§rvas av yngre syskon i framtiden
  • P√• m√•nga modeller kan man h√∂ja/s√§nka ena sidan av spj√§ls√§ngen, eller till och med ta bort sidan n√§r barnet √§r gammalt nog att ta sig in och ur s√§ngen sj√§lv

Sammanfattning

En spjälsäng innebär en trygg sovplats för ditt barn till ett överkomligt pris.

Vi hoppas att v√•r j√§mf√∂relse ‚ÄĒ kombinerat med informationen om vad man b√∂r t√§nka p√• vid valet av en spj√§ls√§ng i √∂vrigt ‚ÄĒ g√∂r det m√∂jligt f√∂r dig att l√§ttare fatta ett beslut kring vad som kan vara den b√§sta spj√§ls√§ngen f√∂r just ditt barn.

Här hittar du vår topplista över testade och recenserade produkter i kategorin bästa spjälsäng.

Lycka till i din jämförelse! Vi hoppas även du lärt dig något nytt idag.

Uppdaterad 2022-12-25 av Nils