BÀsta overall för baby och barn 2024

Vintern Ă€r snart hĂ€r och det Ă€r hög tid att införskaffa overall för baby och barn. KĂ€nns det svĂ„rt att vĂ€lja bland alla, dĂ„ har du kommit rĂ€tt! Vi har nĂ€mligen gjort ett bĂ€st i test pĂ„ flera olika overaller. 

Ta del av vÄr recension för att hitta bÀsta overall för baby och barn. Lycka till i din jÀmförelse.

Sidan innehÄller reklamlÀnkar

Topplistan

didriksson barnoverall
Rank 1 BĂ€st i Test

Didriksons Björnen Coverall (Multi)

betyg
(5/5)
Pris
1499 kr
Didriksson Àr ett klassiskt mÀrke som borgar för kvalitet och fina lösningar. Denna overall som finns i olika fÀrger har bland annat en vattentÀt konstruktion som ÀndÄ kan andas. Reflexer Ät alla hÄll för ökad sÀkerhet. AnvÀndare sÀger bla "Underbara fÀrger, sitter bra och Àr varm".
reima-barnoverall
Rank 2

Reima Lyster Moomin Overall

betyg
(5/5)
Pris
1299 kr
Även Reima Ă€r ett mĂ€rke som borgar för högsta kvalitet. Denna overall Ă€r gjord i ett smuts och vattenavvisande material och har tejpade sömmar. Fina omdömen. Flera fĂ€rger och varianter, denna med mumin motiv.
reima-babyoverall
Rank 3

Reima Tilkkanen Vinteroverall

betyg
(4/5)
Pris
1299 kr
En babyoverall i hög kvalitet frÄn Reima. Dunfyllning som hÄller vÀrmen i mÄnga timmar. Kan Àven omvandlas till en ÄkpÄse.
lindberg-barnoverall
Rank 4

Lindberg Iceberg Vinteroverall

betyg
(5/5)
Pris
699 kr
VattentÀt och smidig overall frÄn Lindberg. Slitstarkt material med god andningsförmÄga. Försedd med sÄ kallade grow cuff som gör att du kan förlÀnga ben och Àrmar sÄ att du kan ha den Àven nÀsta sÀsong. PrisvÀrd!
eloide-barnoverall
Rank 5

Elodie Details Babyoverall

betyg
(4/5)
Pris
695 kr
Fin overall som finns i mÄnga fÀrgstÀllningar frÄn Eloide. Detta Àr en kombinerad overall/ÄkpÄse som har dragkedja i nederdelen som sköter omvandlingen. Glatt material i Àrmarna, mjuk och varm bomullshuva Àr fina detaljer.
bÀsta overallen för baby och barn

Overallen Àr det bÀsta valet

NĂ€r de första snöflingorna faller vill sĂ€kerligen de flesta barn ut och springa, lega, Ă„ka pulka och bygga snögubbar. DĂ„ Ă€r det tur att overallen finns. Men den bĂ€sta overallen kan barnet hĂ„lla vĂ€rmen, röra sig obehindrat och bara njuta av vintern utan att frysa. 

En overall Àr vÀldigt smidig att ta pÄ bÄde för förÀldrar och för barnen.

Bra att tÀnka pÄ nÀr du ska köpa overall

Vad du bör titta pĂ„ kan skilja sig lite Ă„t beroende pĂ„ vilken Ă„lder barnet har som ska ha overallen. Bebisar leker inte och rör sig pĂ„ samma sĂ€tt som större barn gör. Ett  barn som mest Ă„ker i vagnen kan ha en enklare modell som hĂ„ller vĂ€rmen medan Ă€ldre barn behöver en mer slitstark overall som klarar lek. NĂ€r du ska köpa en overall kan det vara viktigt att titta pĂ„ olika faktorer sĂ„som vattentĂ„lighet, andningsförmĂ„ga  och hĂ„llbarhet.

VattentÄlighet

En vattenpelare Ă€r en indikation pĂ„ hur vattentĂ€tt ett plagg Ă€r. Det vill sĂ€ga hur mycket plagget klarar av innan vatten sipprar genom. Generellt brukar man sĂ€ga att ett ytterplagg inklusive overaller bör ha en vattenpelare pĂ„ minst 10 000 mm för att klara kraftiga regn. Overallen bör Ă€ven har tejpade sömmar sĂ„ att vatten inte lĂ€cker in. 

kolla vilken vattentÄlighet din overall har

AndningsförmÄga

AndningsförmÄgan Àr hur pass bra overallen andas. MÄttet visar hur bra materialet transporterar fukt frÄn kroppen. Om barnet ska anvÀnda overallen vid mer livliga aktiviteter eller anvÀnda den under en Ärstid dÀr temperaturen skiftar, Àr en god andningsförmÄga ett mÄste. TÀnk dock pÄ att alla material som andas bra inte alltid har lika bra vattentÀthet.

Priset

Dyrast Àr inte alltid bÀst. Det finns idag vÀldigt mÄnga olika overaller, frÄn olika tillverkare och i olika prisklasser. Kvalitén blir bÀttre och bÀttre Àven för overallerna som tillhör budgetklassen. MÄnga kan i princip mÀtas med de dyrare overallerna. DÀrför Àr det bra att gÄ in pÄ sidor som denna för att kunna jÀmföra.

HĂ„llbarhet

Du bör leta efter en hÄllbar och slitstark overall som klarar lek. Hur pass hÄllbar och slitstark en overall Àr kan vara avgörande hur den kÀnns att bÀra och om barnet trivs i den. Det Àr bra om de mest utsatta omrÄdena Àr förstÀrkta sÄsom över rumpan, knÀ och armbÄgar.

Anpassa material och funktioner efter hur, nĂ€r den ska anvĂ€ndas och av vem. 

Detaljer

Det finns andra detaljer som du kan fundera över. Vill du ha knappar, dragkedja, ska overallen ha huva, bör den ha avtagbart foder, finns det reflexer sĂ„ barnet kommer att synas ordentligt? Ja listan kan göras lĂ„ng. Vilka detaljer och funktioner som blir bĂ€st för ditt barn vet sjĂ€lvklart du. 

Tips nÀr du ska köpa overall till de allra minsta

NĂ€r du ska köpa overall till bebisen Ă€r det inte alltid sĂ„ lĂ€tt. Du behöver utifrĂ„n andra krav Ă€n för de med större barn. Bebisar som inte lĂ€rt sig gĂ„ sitter oftast still antingen i snön eller pĂ„ marken. Men Ă€ven barn som Ă€r i 1 till 2 Ă„rs Ă„ldern tillbringar mĂ„nga gĂ„nger mer tid sittande eller stillastĂ„ende. 

Detta innebĂ€r att de smĂ„ barnen inte kan arbeta upp samma kroppsvĂ€rme som de Ă€ldre kan. En vinteroverall för baby behöver vara ordentligt vadderad sĂ„ att barnet inte blir kallt och fryser. 

För riktigt smĂ„ barn eller bebisar och nyfödda som Ă„ker i barnvagn Ă€r det oftast bra med en tunnare overall. DĂ„ har du möjligheten att bygga lager pĂ„ lager istĂ€llet med understĂ€ll under och en filt eller Ă„kpĂ„se över. 

NÀr du ska vÀlja bÀsta overallen till smÄ barn Àr det nÄgra saker som Àr bra att titta pÄ:

  • Overallen ska vara anpassad för smĂ„ barn
  • Att den Ă€r slittĂ„lig, kanske extra pĂ„ knĂ€na om barnet exempelvis kryper.
  • MĂ„ste vara varm, gĂ€rna fodrad med ett vĂ€rmande material sĂ„som exempelvis fleece
  • En fördel om den Ă€r vindtĂ€t sĂ„ den fungerar Ă€ven en blĂ„sig höstdag. 
  • Passformen ska vara bra, barnet mĂ„ste kunna röra sig som vanligt.
  • Du kan titta efter funktioner som inbyggda hĂ„llare för vantar, avtagbar luva, gummiband under foten

Hitta rÀtt storlek

Innan du ska köpa en overall ska du mÀta ditt barn, lÀngden avgör nÀmligen vilken storlek du bör köpa. MÄnga tillverkare har olika stora overaller trots att de Àr mÀrkta med samma storlek. Köp den storleken pÄ overallen som Àr nÀrmast barnets lÀngd.

Vill du att barnet ska ha lite att vĂ€xa i kan du möjligen gĂ„ upp en storlek. TĂ€nk dock pĂ„ att overallen inte ska vara för stor eftersom barnet dĂ„ fĂ„r svĂ„rare att röra sig. 

mÀt för att fÄ rÀtt storlek pÄ din overall

Overall, softshell eller skalklÀder

Det Ă€r lĂ€tt att blanda ihop och ibland vet man inte skillnaderna pĂ„ de olika klĂ€derna. En overall Ă€r tillverkad för att skydda mot flera minusgrader. SkalklĂ€dernas frĂ€msta funktion Ă€r att skydda mot blĂ„st och regn. Vill man anvĂ€nda skalklĂ€der mĂ„ste man bygga upp med lager pĂ„ lager för att komma nĂ€ra overallens funktion. 

Softshell Ă€r ett yttre lager och ibland kan det buntas ihop med allvĂ€dersoveraller. Dock Ă€r de inte uppbyggda pĂ„ samma sĂ€tt som en vinteroverall och hĂ„ller inte heller vĂ€rmen pĂ„ samma sĂ€tt. 

Hur utser vi bÀst i test?

Vi tittar pÄ olika jÀmförelser, recensioner av produkterna samt pÄ vilka betyg anvÀndare gett produkterna tidigare. 

Vi titta Ă€ven pĂ„ följande faktorer som vi anser Ă€r viktiga sĂ„som exempelvis: 

  • Funktion: HĂ„ller overallen vĂ€rmen, hĂ„ller den tĂ€tt mot snö och hur vattentĂ„lig Ă€r den?
  • Passform: Är passformen anpassad för Ă„ldern pĂ„ barnet? Kan barnet röra sig ordentligt utan svĂ„righeter, vi tittar Ă€ven pĂ„ om det gĂ„r att dra Ă„t i midjan, runt hĂ€nderna och fötterna. 
  • HĂ„llbarhet: Klarar overallen att barn kryper pĂ„ marken? Kan den tvĂ€ttas utan att den pĂ„verkas och Ă€r den i gott skick nĂ€r vintern Ă€r slut?
  • Pris VS Funktion: Vi har vĂ€gt in overallernas pris mot deras funktioner.

Sammanfattning

Det Àr inte sÄ lÀtt att hitta bÀsta overall för barn och baby nÀr det finns sÄ mÄnga att vÀlja mellan. Det du frÀmst ska tÀnka pÄ Àr hur gammalt barnet Àr och hur barnet kommer att röra sig nÀr overallen Àr pÄ. Det Àr skillnader pÄ om barnet endast ska sitta i vagn eller barnet Àr aktivt och leker. Det Àr Àven viktigt att du köper rÀtt storlek, en för stor overall ger fel passform och Àr svÄrare att röra sig i.

AnvĂ€nd vĂ„r recension som en riktlinje i jakten pĂ„ bĂ€sta overallen. Ta en titt pĂ„ vĂ„ra kandidater i bĂ€st i test. Oavsett vilken overall du vĂ€ljer frĂ„n vĂ„rt test som har högre betyg, kommer du fĂ„ en bra overall som tĂ€cker ditt och barnets behov. 

KĂ€llor:

https://www.svd.se/sa-klarar-du-kostnaden-for-vinterkladerna

https://www.eventyrsport.se/-vilken-overall-ska-du-valja

Uppdaterad 2022-12-25