BĂ€sta Sittvagnen 2023

NÀr det Àr dags att införskaffa en sittvagn till ditt barn, dÄ finns det mÄnga varianter att vÀlja mellan. Vi har dÀrför sammanstÀllt ett bÀst i test för att hjÀlpa dig.

Fundera pÄ vilka funktioner du vill att din nya vagn ska ha och lÄt vÄrt test inspirera dig. Nu sÀtter vi igÄng!

Sidan innehÄller reklamlÀnkar

Topplistan

Basta-sittvagnen-city-elite
Rank 1 BĂ€st i Test

Baby Jogger City Elite 2

betyg
(5/5)
Pris
5995 kr
VĂ€ndbar
Nej
Lite av ett mellanting mellan sittvagn/sulky och joggingvagn. Bra fjÀdring och slimmad ramkonstruktion gör denna mycket uppskattad. Rymlig och tar sig fram överallt samtidigt som det gÄr enkelt att fÀlla ihop och ta med sig Àr nÄgra omdömen bland anvÀndare. Riktigt bra produkt!
emmaljunga-sittvagn
Rank 2

Emmaljunga NXT90F Sittvagn

betyg
(5/5)
Pris
9695 kr
VĂ€ndbar
Ja
Kvalitetsvagn frÄn Emmaljunga. Skandinavisk design och miljövÀnliga materialval. Stabil och trygg som Àven Àr lÀttkörd. Ett tryggt val.
maxi-cosi-sittvagn
Rank 3

Maxi-Cosi XP Sittvagn

betyg
(4/5)
Pris
7995 kr
VĂ€ndbar
Ja
TerrÀnggÄende sittvagn som har vÀndbar sittdel och fullt ligglÀge. Levereras med regnskydd och myggnÀt vilket alla inte gör sÄ det Àr bra. LÀmplig upp till ca 4 Är. Punkteringsfria hjul.
britax-smile-3
Rank 4

Britax Smile 3 sittvagn

betyg
(5/5)
Pris
7295 kr
VĂ€ndbar
Ja
Uppföljaren till Britax smile 2 som har vunnit mÄnga priser och tester som bÀsta sittvagn. Denna Àr ocksÄ mycket omtyckt och ett tryggt val. Stor varukorg bland annat.
Baby Jogger City Mini GT 2 Sittvagn
Rank 5 En sulkyvagn som har allt!

Baby Jogger City Mini GT 2.1

betyg
(5/5)
Pris
3615 kr
Maxvikt
27,5 kg
MÄtt cm hopfÀlld
L79xB65Hx25
City Mini GT 2 Àr en vagn med mycket bra körkÀnsla och den Àr vÄrt förstahandsval nÀr det kommer till köp av sulky. Med rejÀla punkteringsfria hjul tar du dig lÀtt fram överallt. I den hÀr vagnen kan ditt barn sova lugnt och skönt utan att benen behöver bli hÀngande tack vara det stÀllbara fotstödet. Med vagnen följer flera bra funktioner som stÀllbart handtag, justerbar sufflett (tvÄ tittluckorna i suffletten), justerbar sele, ryggstödet justeras steglöst och du kommer ha bra nytta av det inbygga vindskyddet dagar dÄ det blÄser lite extra ute.
cybex-e-priam
Rank 6 Med eldrift!

Cybex E-Priam Sittvagn

betyg
(4/5)
Pris
11848 kr
VĂ€ndbar
Ja
Lyxig variant med eldrift som underlÀttar vid backkörning eller vid ojÀmn terrÀng. En laddning rÀcker upp till 45 km. Kvalitetsvagn som du kan anvÀnda upp till 22 kg.
mountain-buggy-duet-syskonvagn-sittvagn
Rank 7

Mountain Buggy Duet The luxury collection Syskonvagn

betyg
(4/5)
Pris
8995 kr
VĂ€ndbar
Ja
Syskonvagn - Tvillingvagn med bra kvalitet och ovanligt smalt chassi för att vara dubbelvagn. LÀmplig upp till ca 18 kg/barn. Punkteringsfria hjul och skötvÀska pÄ köpet
crescent-duo-sittvagn
Rank 8

Crescent Duo Lightway Syskonvagn

betyg
(3,5/5)
Pris
3995 kr
VĂ€ndbar
Nej
PrisvÀrd syskonvagn frÄn Crescent. Smidig och robust, bra standardvagn.
hauck-eagle-sittvagn-budget
Rank 9

Hauck Eagle 4S Sittvagn

betyg
(3,5/5)
Pris
2195 kr
VĂ€ndbar
Ja
Ganska lÀtt och smidig. Enkel modell för dig med begrÀnsad budget eller som kanske inte anvÀnder den sÄ mycket. Mycket prisvÀrd enligt anvÀndare.
bÀsta sittvagnen i test

VÀlj mellan en vÀndbar vagn, terrÀngvagn och kombivagn

Vilken som Àr den optimala sittvagnen för dig beror pÄ var du ska anvÀnda den. Den finns nÀmligen olika varianter. AnvÀndare upplever att den bÀsta sittvagnen Àr den som Àr bÀst lÀmpad för den aktivitet du oftast tar den med pÄ.

  • VĂ€ndbar vagn
  • TerrĂ€ngvagn
  • Kombivagn

En vÀndbar sittvagn fungerar bÀst inne i stadsmiljöer och pÄ plana underlag sÄsom asfalt. VÀndfunktionen Àr mycket smart och smidig, men den innebÀr ocksÄ att tillverkarna har fÄtt kompromissa med vagnens fjÀdring. Dessutom Àr denna typ av vagn inte lika robust.

En terrÀngvagn Àr dÀremot mer robust och du kan Àven ta den med dig pÄ promenader ut i skog och mark. Den Àr dock inte lika smidig som en cityvagn. TerrÀngvagnar har ofta luftfyllda hjul med rejÀl fjÀdring, vilket Àr skönt och det bÀsta för ditt barn om marken Àr ojÀmn.

En kombivagn Àr en kombinerad sittvagn och liggvagn. Du kan alltsÄ bÄde ha ditt barn sittandes i vagnen, samtidigt som det Àven kan ligga ner i en liggdel. DÄ fÄr du tvÄ vagnar för priset av en och barnet kan verkligen vÀxa med vagnen.

Att tÀnka pÄ nÀr du vÀljer vagn

Du bör köpa en vagn som barnet kan sitta upp i nÀr det börjar bli nyfiket pÄ omvÀrlden. Det finns en mÀngd funktioner att fundera över inför ditt köp. Bland annat följande:

  • Handtaget – Ska handtaget vara stĂ€llbart och ska det vara helt eller delat?
  • Liggdel – Ska det ingĂ„ en liggdel eller ska det gĂ„ att köpa till en separat?
  • Vikten – Hur mycket vĂ€ger sjĂ€lva vagnen och hur mycket vikt tĂ„l den?
  • Storlek pĂ„ vagnen – Hur stor Ă€r vagnen nĂ€r den Ă€r nedfĂ€lld, alltsĂ„ ryms den i din bil?
  • StĂ€llbar sittdel – Är vagnens sittdel stĂ€llbar och i hur mĂ„nga lĂ€gen?

Enligt oss pÄ Babydrömmen Àr det viktigt att testa din vagn innan du börjar anvÀnda den. Kör runt med vagnen i butiken eller hemma sÄ att du verkligen kÀnner dig nöjd och gör bÀsta köpet.

NÀr man vÀljer vilken vagn man ska köpa Àr det viktigt att tÀnka pÄ dess funktion. Vagnen ska vara enkel att fÀlla ihop, enkel att vrida pÄ, passa barnets Älder och dessutom ge barnet en bekvÀm Äktur.

HÀr hittar du fler bra tips nÀr du ska vÀlja barnvagn.

Hur stora barn fÄr plats i en sittvagn?

Det finns ingen exakt Älder för nÀr ditt barn kan börja anvÀnda en sittvagn och nÀr de bör sluta anvÀnda den. VÄr genomgÄng visar dÀremot att alla vagnar har en maxvikt för sittdelen och det Àr den du bör gÄ efter.

Just vikten kan vara bra att tÀnka pÄ nÀr du vÀljer vagn. Ju högre maxvikten Àr desto lÀngre kan du anvÀnda vagnen. Du bör inte ha ett tyngre barn i vagnen Àn vad som tillÄts, dÄ kan det nÀmligen vara en sÀkerhetsfara för barnet.

Om ditt barn Àr för tungt för att sitta i vagnen kan du ofta montera en stÄbrÀda som barnet kan stÄ pÄ nÀr du kör ett syskon i vagnen.

mÄnga sittvagnar att vÀlja mellan

BĂ€st i test av sittvagnar

För att hitta den vagn som Àr bÀst har vi finkammat marknaden efter de bÀsta produkterna. Vi har sedan jÀmfört deras kvalitet och funktioner samtidigt som vi har gÄtt igenom anvÀndares upplevelser av produkterna.

VÄr testvinnare för bÀsta sittvagnen just nu Àr Baby Jogger City Elite 2.

Vi har sammanstÀllt research och lÀst recensioner för att du ska kunna göra ett tryggt och sÀkert val nÀr du vÀljer den bÀsta sittvagnen för ditt barn. VÄr topplista för sittvagnar hittar du hÀr.

Avslutande ord

SmÄ barn Àr nyfikna av naturen och vill gÀrna sitta upp i vagnen och hÀnga med i det som hÀnder i omgivningen. Det finns ingen specifik Älder dÄ du bör införskaffa en sittvagn, utan kÀnn efter nÀr ditt barn börjar bli uttrÄkat i barnvagnen.

I vÄrt stora test finner du en bra sittvagn oavsett vilka funktioner du Àr ute efter. Om du har ett yngre barn kan det vara bra att satsa pÄ en vÀndbar vagn. DÄ kan barnet börja med att vara vÀnt mot dig, för att sedan vÀndas framÄt nÀr det Àr tryggt nog för det.

KĂ€llor:

https://www.expressen.se/-sa-valjer-du-ratt-sittvagn/

Uppdaterad 2022-12-25