BĂ€sta Sulkyn 2023

En sulky Àr ett lÀttare och smidigare alternativ till en barnvagn. Perfekt nÀr barnet Àr stort nog för att kunna promenera, men ÀndÄ kan behöva Äka ibland.

Den Ă€r lĂ€tt att fĂ€lla ihop och tar mycket liten plats dĂ„ den Ă€r hopfĂ€lld – perfekt för att lasta in i bagageluckan pĂ„ bilen till exempel, eller varför inte som resevagn?

Vi har jÀmfört alla bÀsta sulkyvagnar pÄ den svenska marknaden och dessutom utsett en vinnare (som fÄtt titeln bÀst i test).

Lycka till med ditt köp!

Sidan innehÄller reklamlÀnkar

Topplistan

Basta-sittvagnen-city-elite
Rank 1 BĂ€st i Test

Baby Jogger City Elite 2

betyg
(5/5)
Pris
5995 kr
VĂ€ndbar
Nej
Lite av ett mellanting mellan sittvagn/sulky och joggingvagn. Bra fjÀdring och slimmad ramkonstruktion gör denna mycket uppskattad. Rymlig och tar sig fram överallt samtidigt som det gÄr enkelt att fÀlla ihop och ta med sig Àr nÄgra omdömen bland anvÀndare. Riktigt bra produkt!
Baby Jogger City Mini GT 2 Sittvagn
Rank 2 En sulkyvagn som har allt!

Baby Jogger City Mini GT 2.1

betyg
(5/5)
Pris
3615 kr
Maxvikt
27,5 kg
MÄtt cm hopfÀlld
L79xB65Hx25
City Mini GT 2 Àr en vagn med mycket bra körkÀnsla och den Àr vÄrt förstahandsval nÀr det kommer till köp av sulky. Med rejÀla punkteringsfria hjul tar du dig lÀtt fram överallt. I den hÀr vagnen kan ditt barn sova lugnt och skönt utan att benen behöver bli hÀngande tack vara det stÀllbara fotstödet. Med vagnen följer flera bra funktioner som stÀllbart handtag, justerbar sufflett (tvÄ tittluckorna i suffletten), justerbar sele, ryggstödet justeras steglöst och du kommer ha bra nytta av det inbygga vindskyddet dagar dÄ det blÄser lite extra ute.
Britax B-agile R sittvagn
Rank 3 Bra köp, rekommenderas!

Britax B-Agile R Sittvagn

betyg
(4.8/5)
Pris
3395 kr
Maxvikt
22 kg
MÄtt cm hopfÀlld
L69xB56xH36
Britax B-Agile R har fullt ligglÀge med justerbart fotstöd samt en stor sufflett med solskydd UPF 50+. Till denna vagn sÄ fÄr du Àven smidig swing away-bygel, regnskydd och en mugghÄllare att sÀtta kaffet i pÄ morgonpromenaden. Denna sulkyvagn Àr en lÀttanvÀnd och funktionell sittvagn med alla funktioner man behöver till vardags och pÄ semestern.
Nordic Crown Spin sulkyvagn
Rank 4 Mycket vagn för pengarna!

Nordic Crown Spin Sulky

betyg
(4/5)
Pris
2795 kr
Maxvikt
23 kg
MÄtt cm hopfÀlld
L86xB53xH35
Nordic Crown Spin Àr en sportig sulkyvagn med rymlig sittdel dÀr ditt barn Äker bekvÀmt. En stadig och stabil vagn som Àr vÀldigt enkel att köra. Den hÀr vagnen utmÀrker sig genom att ha en extra bra sufflett som du kan fÀlla ut soliga dagar för att skydda ditt barn (UV 40+). Vagnen fÀlls enkelt ihop och chassit lÄser sig automatisk. Den hÀr vagnen har alla dom viktigaste funktionerna som man behöver.
Baby jogger city tour 2 sulky
Rank 5 BÀsta resevagnen i vÄrt test!

Baby Jogger City Tour 2

betyg
(4/5)
Pris
2195 kr
Maxvikt
22 kg
MÄtt cm hopfÀlld
L59xB50xH19
City Tour 2 Àr den perfekta vagnen att ha med sig pÄ resan, i bilen eller om man i vardagen Àr i behov av en liten smidig sulkyvagn av hög kvalité. Vagnen fÀlls enkelt ihop till ett kompakt paket och Àr lika smidig att fÀlla upp. Vagnen har bra komfort sÄ ditt barn Äker bekvÀmt. Med en totalvikt pÄ endast 6,5kg sÄ bÀr du enkelt med dig vagnen vart hÀn du Àn ska.
Britax B-agile M Sulkyvagn
Rank 6 PopulÀr billig sulkyvagn!

Britax B-Agile M

betyg
(4/5)
Pris
2195 kr
Maxvikt
22 kg
MÄtt cm hopfÀlld
L69xB56xH36
Britax B-Agile M Àr en prisvÀrd sulkyvagn med bra ligglÀge och stÀllbart fotstöd för bÀsta komfort. Vagnen fÀlls enkelt ihop med en hand om du har ditt barn i andra handen. SvÀngbara framhjul som gÄr att lÄsa om man vill. Rymlig varukorg dÀr du kan lasta upp till 4 kg. HÀr fÄr du en bra vagn till en lite billigare peng.

Sulkyn — för dig som vĂ€rdesĂ€tter flexibilitet

Vad Àr en sulky? Det Àr en slags lightversion av en barnvagn för de lite större barnen.

Sulkyvagnen kan bli aktuell nÀr ditt barn kan ta sig fram pÄ egen hand och kanske vill gÄ en stor del av promenaden.

Men det Àr inte alltid sÄ lÀtt att hÀnga med de vuxnas tempo eller sÄ blir barnet trött. DÄ Àr sulkyn den perfekta rÀddaren i nöden.

En sulky Àr lÀtt att ta med sig. Den Àr inte lika bekvÀm som en fullutrustad barnvagn, men det behövs ofta inte heller för kortare turer.

Fördelar

Sulkyn har flera fördelar jÀmfört med en vanlig barnvagn:

 • Mycket lĂ€tt att fĂ€lla ihop
 • Tar lite plats
 • VĂ€ger mindre
 • Enkel konstruktion med mindre som kan gĂ„ fel
 • Billigare

Nackdelar

I valet mellan sulky och barnvagn kan du tÀnka pÄ att det Àven finns nackdelar:

 • Mindre bekvĂ€m fĂ€rd för barnet
 • Ofta sĂ€mre fotstöd
 • Inte gjord för riktigt lĂ„nga utflykter
 • SĂ€llan lĂ€mplig för de allra minsta barnen

Sulky vs sittvagn

Sulky eller sittvagn? Det Àr frÄgan. Den frÀmsta skillnaden mellan de tvÄ Àr att en sulky Àr framÄtvÀnd medan barnet kan sitta Ät bÀgge hÄll i en sittvagn. Vi kan kalla det för en vÀndbar sulkyvagn.

Mammor med barn i sulky och sittvagn

Enligt oss pĂ„ Babydrömmen kan det kĂ€nnas bra med en vĂ€ndbar vagn, en sittvagn, ifall barnet Ă€r under tvĂ„ Ă„r. DĂ„ Ă€r ögonkontakt mellan barn och förĂ€lder extra viktig. Är barnet lite Ă€ldre finns det fördelar med en lite enklare framĂ„tvĂ€nd sulky av standardmodell.

Gemensamt för sulkyvagnar och sittvagnar Àr att de bÀgge Àr ett mycket smidigare alternativ till barnvagnar sÄ som duovagnar och kombivagnar. BÀgge vagnarna passar bra för de lite större barnen.

Det kan ocksÄ vara bra att veta att mÄnga tillverkare marknadsför sina sulkys som sittvagn och vice versa.

Att tÀnka pÄ nÀr du ska köpa en sulky

Mamma som tittar ut en ny sulky

Det finns mÄnga olika sulkymodeller att vÀlja bland. HÀr Àr nÄgra tips pÄ vad vi anser Àr viktigast att kontrollera inför ditt köp:

 • Kontrollera att barnets huvud inte slĂ„r i suffletten.
 • Finns det tillrĂ€ckligt med plats för benen – Ă€ven nĂ€r barnet har vinterklĂ€der?
 • Vilken Ă€r maxviken?
 • LĂ„nga barn? Kontrollera fotstödet extra noga.
 • Om det Ă€r en sulkyvagn med ligglĂ€ge – se till sĂ„ att ligglĂ€get inte Ă€r för kort.
 • VĂ€lj en sulky med hjul som passar dĂ€r du ska anvĂ€nda den (se nedan).

Vi har tagit allt detta i beaktande nÀr vi gjort vÄra recensioner av de sulky som Àr bÀst-i-test pÄ denna sida.

Sulkyvagnens hjul Àr viktiga

NÀr du jÀmför olika sulkys att köpa kan det i slutÀndan visa sig vara en speciell sak som avgör ditt val: hjulen.

Varför Àr det sÄ viktigt med typ av hjul? AnvÀndare upplever att hjulen Àr den viktigaste skillnaden mellan olika sulkyvagnar. De avgör nÀmligen hur lÀtt det Àr att dra vagnen i olika terrÀng.

Det finns flera alternativ och valmöjligheter:

 • Tre- eller fyrhjulig sulky? Fyra hjul Ă€r stabilare, tre ger mer flexibilitet.
 • Plasthjul eller dĂ€ck? Plast Ă€r billigare. DĂ€ck Ă€r bekvĂ€mare men kan punkteras.
 • Enkelhjul eller dubbelhjul? Enkelhjul kan vara bĂ€ttre pĂ„ snö men dubbelhjul Ă€r annars mer lĂ€ttrullade.
 • Fasta eller svĂ€ngbara hjul? De fasta Ă€r stabilare och bĂ€ttre i terrĂ€ng. De svĂ€ngbara Ă€r bra för trĂ„nga utrymmen.

Vilka hjul som Àr de bÀsta för din sulky Àr dÀrför ett val som du sjÀlv mÄste göra utifrÄn dina behov.

Ska du köra sulkyvagnen mest i stan? DÄ kan fyra hjul varav de frÀmre Àr svÀngbara dubbelhjul vara ett bra val.

Drar du den mycket pĂ„ landet och pĂ„ grusvĂ€gar eller i snö? DĂ„ kanske lite större och fasta luftfyllda dĂ€ck – tre eller fyra stycken – kan vara bĂ€st.

NÀr ska vi anvÀnda en sulky?

En sulkyvagn Àr perfekt för barn som Àr tillrÀckligt stora att gÄ sjÀlva men som kan behöva Äka i vagn ibland, exempelvis nÀr de blir trötta.

Eftersom sulkyn sÀllan ger riktigt samma komfort som en duovagn eller kombivagn passar de inte lika bra för de allra minsta barnen. Det finns dock sulkyvagnar med ligglÀge som kan passa Àven riktigt smÄ barn.

Fungerar som resevagn

Eftersom sulkyvagnar Àr lÀtta att fÀlla ihop och transportera Àr de bra som resevagn. TÀnk bara pÄ att det kan finnas Ànnu mindre barnvagnar som passar Ànnu bÀttre för semestern ifall utrymme Àr en avgörande faktor.

Tips – om du ska resa med din sulky kan det vara en idĂ© att vĂ€lja en modell som flygbolag godkĂ€nner som handbagage i hopfĂ€llt lĂ€ge.

Hur lÀnge kan en sulky anvÀndas?

En av de vanligaste frÄgorna som vi pÄ Babydrömmen fÄr Àr hur lÀnge kan man anvÀnda en sulky?

HÀr Àr det frÀmst maxvikten som avgör. De flesta sulkyvagnar har en maxvikt pÄ 17 till 22 kg. Det innebÀr att en sulky i normala fall kan anvÀndas fram till dess att barnet Àr mellan 3 och 5 Är gammalt.

Även storleken pĂ„ vagnen sĂ€tter sina grĂ€nser men hĂ€r finns det inga riktvĂ€rden. Har du barn som Ă€r lĂ€ngre Ă€n snittet kan det vara klokt att hĂ„lla utkik efter en extra stor sulky.

Sammanfattning

En sulky eller sulkyvagn som det ocksÄ heter Àr ett bra alternativ till barnvagnar av klassiskt snitt som exempelvis duovagnar och kombivagnar. Den passar bra för barn som Àr tillrÀckligt stora för att gÄ men som kan behöva Äka dÄ och dÄ.

En sulky burkar ocksÄ vara bra som resevagn eftersom den Àr liten, lÀtt och enkel att fÀlla ihop.

I denna artikel har vi listat de sulky som Àr bÀst i test enligt de kriterier som vi pÄ Babydrömmen stÀllt upp.

NÀr du ska köpa sulkyvagn bör du bland annat tÀnka pÄ vilken typ av hjul som Àr de bÀsta, barnets vikt och lÀngd samt om du vill ha ligglÀge eller inte. Det finns ocksÄ vÀndbara sulkys som dÄ ofta kallas för sittvagn.

Lycka till i ditt val!

KĂ€llor

Uppdaterad 2022-12-25